Училище по български народни танци

  • Wix Facebook page
Scuola Bulgara a Milano.jpg

ПРЕПОДАВАТЕЛ - ХОРЕОГРАФ

Станимир Минев

Танцува от седемгодишна възраст.
През 1987 година завършва Държавно Хореографско Училище , сега НУТИ в София в класа на Николай Колев със специалност " артист-балетист и хореограф-педагог"
1987-1989 отбива военната си служба в град Сливен и танцува в ансамбъла на ДНА гр Сливен.
От 1990 до 1992 е артист към ДАНПТ ВАРНА.
От 1992 до 1997 артист към ДАНПТ Добруджа гр Добрич.
Първи стъпки като преподавател по Български народни танци прави през 1991 година във ВВМУ Н.Й.ВАПЦАРОВ гр Варна.
1992 основава детска танцова школа в гр. Генерал Тошево , на която е хореограф до 1997 година.
От 2013 преподава български танци в Милано.

Едно от най-забележителните изкуства, с които България се прославя по света, са нейните танци. Пъстри костюми, завладяваща музика, кръшни хора и песни, които винаги предизвикват вулкан от емоции и бурни аплодисменти у зрителя. Неслучайно, българските народни танци оцеляват през вековете до днес, разказвайки за характера на един народ!

Танците на българина са едно от ярките и масови прояви на неговото художествено творчество, създадено от творческия му гений в продължение на стотици години. От ранна възраст до дълбока старост българинът е играел с увлечение своите танци – на празници, събори, домашни тържества, почивките по време на работа. На мегданите и по веселбите, където се създавали и оформяли народните танци, българинът давал своя принос за развитието и обогатяването им. Така постепенно с общите усилия на народа-творец хората и игрите са достигнали до ярки национални, самобитни и оригинални форми.

В училището по народни танци , ученици и родители могат да изучват и да се забавляват с богатството на завладяващия български танц. За някои от нас е просто завръщане към нещо далечно, изоставено в детството, в училищният салон. А пък за българските малчуганите и младежи родени в Италия, това е едно наистина ново изживяване. Малко странно и непознато с тези неравноделни размери, които звучат като тайнствена енигма и уви са тъй типични за българският фолклор. 

Опитваме се да се докоснем до всяка Eтнографска Област като изучаваме най-характерните стъпки и ритми. Любопитен е факта, че на толкова малка територия като България има такова огромно разнообразие от танци и костюми. Какво по-магическо има от това да се потопим заедно в дълбоките недра на Пирин с Испайче хоро или да се залюлеем от вятъра със Северняшкото Шира хоро ? 

Нужно е да отбележим, че освен за поддържане на българският дух нашите народни танци оказват и здравословно влияние върху нервната система и физическата форма. Доказано е, че те действат успокояващо и тонизиращо на организма, така доброто настроение идва от само себе си. И нека не забравяме скъпи приятели, хванем ли се на Хорото всички сме единни и еднакви.  

Veselie_logo 2019 white on black.png

Групата за народни танци “Веселие” към Българското училище в Милано и Езиков и културен център ТУК БЪЛГАРИЯ, беше създадена през 2016 г. 

Началото беше трудно, но хората постепенно повярваха че си заслужава, окуражавахме се един друг … и магията се получи. 
Оттогава хорото ни расте постоянно. Порасна толкова много, че вече излезе извън училището. Освен занятията в училището, имаме репетиции в четвъртък вечер в  Зона Ро (Rho), скоро ще имаме и още едно място за репетиции в Милано през седмицата. 

Ето кога са репетициите: 

Понеделник от 20 часа - Milano, Corso di Porta Vigentina, 15A
Сряда от 20 часа - Milano, Corso di Porta Vigentina, 15A
Четвъртък от 20,30 часа - Cornaredo, Via Leonardo Da Vinci, 1
Събота от 10 часа - Varese, Via Rainoldi, 9 Тази група е в Българското училище, репетициите следват календара на учебните занятия на училището. 
Неделя от 10 часа - Milano, Via G.B.Piazzetta (MM Corvetto) Тази група е в Българското училище, репетициите следват календара на учебните занятия на училището. 
Записването дава възможност да се посещават занятията и на ВСИЧКИ групи.

За информация и записване

e-mail danzabulgaramilano@gmail.com

телефон +39 345 9055564, + 39 3334936657, 39 3920301510

 

Какво да носите?

Удобни дрехи, подходящи обувки и много, много добро настроение!